Populaire gebruikers van de sociaalnetwerksite Twitter zagen hun volgersaantallen deze week met gemiddeld 2 procent dalen. Voor sommige twitteraars gaat het om miljoenen volgers.

Dat blijkt uit een analyse van onderzoeker Keyhole die in handen van The New York Times is en waarbij naar de honderd grootste accounts op het sociale netwerk gekeken werd.

Twitter kondigde eerder deze week maatregelen tegen vergrendelde accounts aan. Deze worden niet langer meegeteld in lijsten met volgers van andere accounts. Het bedrijf waarschuwde al dat de hoeveelheid volgers van sommige accounts daarom af zal nemen.

Popartiest Katy Perry, wier account de meeste volgers op Twitter heeft, zag haar volgersaantal met 2,6 procent krimpen. Dat betekent dat ze 2,8 miljoen volgers kwijtgeraakt is.

Miljoenen volgers

De hoeveelheid volgers van acteur Ashton Kutcher daalde van 19,1 miljoen naar 18 miljoen. Daarmee raakte hij maar liefst 6 procent kwijt. Het volgersaantal van Oprah Winfrey kromp met 1,4 miljoen accounts.

Shaquille O'Neal zag zijn aantal volgers met een miljoen dalen, terwijl Rihanna er twee miljoen kwijtraakte. Tesla-CEO Elon Musk had een relatief kleine krimp van 0,3 procent, wat neerkomt op 73.000 accounts.

De volgersgetallen zullen vermoedelijk nog verder gaan zakken. Twitter verwacht dat het aantal accounts in totaal met 6 procent verlaagd zal worden.