YouTube introduceert voor kanalen met meer dan 100.000 abonnees een nieuwe functie die copyrightschending moet tegengaan. Het middel richt zich specifiek op andere gebruikers die eerder geplaatste video's downloaden en vervolgens opnieuw uploaden op hun eigen kanaal.

Dat maakt YouTube donderdag bekend in een blogpost. Het bedrijf noemt de nieuwe functie Copyright Match.

YouTube wil de functie op termijn beschikbaar maken voor alle gebruikers die via het partnerprogramma van de videodienst inkomsten genereren. De functie is vanaf volgende week beschikbaar voor kanalen met ruim 100.000 abonnees.

Copyright Match is vergelijkbaar met het Content ID-programma dat onder meer door muziek- en filmmaatschappijen wordt gebruikt om (muziek)video's van YouTube te verwijderen.

Hiermee kunnen deze bedrijven zien of er video's op YouTube staan die overeenkomen met het auteursrechtelijk beschermd materiaal waarvan de bedrijven eigenaar zijn.

De Copyright Match-functie stuurt meldingen naar de gebruiker die als eerste een bepaalde video heeft geüpload. Zo'n melding wordt verstuurd zodra YouTube een video heeft geïdentificeerd die wat betreft inhoud overeenkomt met de eerste video.

Vervolgens krijgt de oorspronkelijke uploader de mogelijkheid om een bericht te sturen naar de gebruiker die de video later heeft geüpload. Er kan ook een copyrightclaim worden ingediend, waarna de videodienst zal beoordelen of die claim terecht is.