AMSTERDAM - De Russische ontwikkelaar en producent van antivirussoftware Kaspersky Labs heeft begin deze week een nieuw virus ontdekt dat erg effectief blijkt te zijn in Nederland. Kaspersky spreekt inmiddels van een epidemie.

Het gaat om malware (malware is een verzamelnaam voor kwaadaardige programmatuur) welke zich voornamelijk via het MSN Messenger netwerk verspreidt, meestal als een link naar beach-pictures-packet.PIF. Deze malware, die door Kaspersky Lab als Backdoor.Win32.SdBot.gen gedetecteerd wordt, is een pakket met verschillende kwaadaardige bestanden.

Het hoofdbestanddeel is een IRCBot, een zogenoemde backdoor die commando's van een gebruiker op afstand via een IRC kanaal (chatkanaal) kan opvolgen. Bij de IRCBot zit een IM-Worm.Win32.Kelvir-variant welke berichten stuurt naar online contactpersonen van MSN Messenger. Dit is nu echter zo gedaan dat de kwaadwillende op afstand kan bepalen wat de worm zegt. Dit houdt in dat het aanzienlijk minder moeite kost om het bot netwerk in stand te houden en uit te breiden.

Het doel van deze malware lijkt het verdienen van geld te zijn. Er wordt namelijk AdWare op geïnfecteerde systemen geïnstalleerd, iets waar het brein achter deze operatie ongetwijfeld geld voor krijgt. Opvallend zijn Nederlandse verwijzingen in de Bot, dit samen met het feit dat deze malware voornamelijk in Nederland rond gaat kan er op duiden dat de persoon hierachter een Nederlander is.

Adware is een algemene term, gebruikt voor software die veelal ongevraagd reclame aan de internetter toont. Vaak gebeurt dit door middel van pop-ups.

Kaspersky heeft inmiddels een removal-tool online gezet.