Twitter gaat 'gesloten' accounts niet langer meetellen in het aantal volgers van een profiel.

Daarmee moet het cijfer dat het aantal volgers weergeeft een stuk accurater worden, maakt het hoofd van Twitters beleids- en vertrouwensteam Vijaya Gadde woensdag bekend.

Een gesloten account verschilt van een verwijderd account. Het gaat meestal om accounts van echte mensen, waarvan Twitter niet meer zeker weet of zij nog wel toegang hebben tot het profiel. Twitter sluit accounts meestal als het bedrijf plots ander gedrag waarneemt.

Als gevolg van de maatregel zullen de meeste gebruikers vier of minder volgers verliezen, schrijft Twitter. Gebruikers met veel volgers kunnen wel een significante daling merken. Twitter gaat de gesloten accounts de komende dagen onzichtbaar maken in het volgeraantal.

Volgens The Washington Post heeft Twitter de gesloten accounts al van een aantal profielen verwijderd. Zo verloor het account van de Amerikaanse president Donald Trump in de nacht van dinsdag op woensdag 100.000 van zijn 53,4 miljoen volgers (0,2 procent). Zijn voorganger Barack Obama raakte 400.000 van zijn 104 miljoen volgers kwijt (0,4 procent).

Het aanpassen van het beleid heeft geen gevolg voor het aantal maandelijkse actieve Twitter-gebruikers, een cijfer dat het beursgenoteerde bedrijf elk kwartaal bekendmaakt. Het sociale medium telt 336 miljoen actieve gebruikers.