Alphabet, het moederbedrijf van Google, staat een Europese miljardenboete te wachten. Het Amerikaanse techbedrijf zou zijn dominante marktpositie met zijn mobiele besturingssysteem Android misbruiken.

De Europese Commissie spreekt zich volgens zakenkrant The Wall Street Journal volgende week uit over de hoogte van de geldstraf.

Google zou telefoonfabrikanten dwingen om Google-apps te installeren als de fabrikanten het door Google gemaakte besturingssysteem met hun telefoons meeleveren. Apps van Google zouden daarom een oneerlijk voordeel hebben ten opzichte van apps die vanuit appwinkels gedownload moeten worden.

Volgens de krant zal Brussel het techbedrijf ook sommeren aanpassingen door te voeren bij zijn Android-diensten.

Een Europese boete kan oplopen tot 10 procent van de jaaromzet van Alphabet. Dat zou op ongeveer 9,3 miljard euro uitkomen. Doorgaans vallen de geldstraffen vanuit Brussel lager uit. Verhalen over een flinke geldstraf voor Alphabet doen al langer de ronde.

Machtsmisbruik

De zoekgigant ontving vorig jaar al een recordboete van 2,4 miljard euro van de Europese Commissie. Die werd toen opgelegd vanwege machtsmisbruik met de zoekmachine van het bedrijf. 

Volgens Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) was er bewijs dat Google zijn eigen prijsvergelijker Google Shopping heeft voorgetrokken in de zoekresultaten. Dat gaf het bedrijf een oneerlijk voordeel ten opzichte van concurrenten zoals Tripadvisor, Expedia en Amazon.