YouTube gaat in de komende weken geschreven nieuwsberichten tonen in zoekresultaten met betrekking tot grote gebeurtenissen, zoals een aanslag of natuurramp.

Dat heeft het bedrijf onlangs bekendgemaakt via een blogpost. Het gaat om een korte omschrijving boven video's die aan de hand van bepaalde zoektermen worden getoond.

Hierin wordt gelinkt naar het volledige nieuwsbericht. Bij dergelijke video's komt bovendien te staan dat de gebeurtenis in kwestie nog gaande is en dat de berichtgeving nog kan veranderen. YouTube werkt hiervoor samen met een aantal journalistieke organisaties.

De nieuwsberichten zijn volgens het bedrijf bedoeld als middel tegen video's met onjuiste informatie die na grote gebeurtenissen op het platform verschijnen.

YouTube wil gebruikers er naar eigen zeggen op wijzen dat de autoriteit die van officiële nieuwsbronnen uitgaat belangrijk is, omdat nieuws rondom bijvoorbeeld aanslagen zich snel ontwikkelt. Geschreven nieuwsberichten kunnen op dergelijke momenten sneller worden geproduceerd en gepubliceerd dan video's.

De nieuwe functionaliteit wordt de komende weken getest in de Verenigde Staten. YouTube rolt daarnaast zijn nieuwe secties 'Top News' en 'Breaking News' breder uit. Deze secties verschijnen boven de reguliere zoekresultaten. Daarin staan video's van officiële nieuwsbronnen waar het videoplatform mee samenwerkt.