AMSTERDAM - De succesvolle huizenwebsite Funda gaat de grens over. ,,Onze toekomst zit sterk in het buitenland'', zei algemeen directeur M. Joosten donderdag. Er zijn intussen plannen om samen met partners te beginnen in Ierland en Polen.

Joosten gaat ervan uit dat hij nog dit jaar met de Ierse makelaarsorganisatie IAV kan beginnen met de opbouw van een huizensite. Ook met de Poolse zusterorganisatie van de Nederlandse Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), de belangrijkste aandeelhouder van Funda, wil hij zo snel mogelijk aan de slag.

Funda is in 2000 opgericht. Initiatiefnemers waren NVM, die tweederde van de bemiddelaars in ons land verenigt, en uitgever Wegener. De NVM verzorgt het huizenaanbod op funda.nl. Wegener, die sterk is in regionale en huis-aan-huis-kranten, verzorgt de informatie over de buurt en verdere omgeving.

Op dit moment telt funda.nl 200.000 bezoekers per dag. De woningmarkt blijkt ook sterk een internetzaak geworden. Volgens onderzoek van NSS/Interview uit 2003 bleek toen al 53 procent van de potentële huizenkopers het web te gebruiken als zoekmiddel tegen 39 procent de makelaar.

De internet-huizenzoeker is ook zeer tevreden. Een huis vinden via het web blijkt sneller en efficiënter te gaan dan via de tradionele weg.

De makelaars hebben volgens Joosten moeten wennen aan de veranderde rol die zij na de komst van Funda hebben gekregen. De website blijkt voor hen geen bedreiging. Kopers van een huis nemen na het vinden van een woning nog bijna altijd een makelaar in de arm om de koop af te ronden. Bovendien levert de site de makelaars en Wegener winst op. In het eerste kwartaal was er op een omzet van 1,9 miljoen euro een nettoresultaat van ruim 380.000 euro.

Funda is de weg van actieve expansie ingeslagen. Behalve naar Ierland en Polen wordt ook naar andere landen gekeken. Ook activiteiten in landen waar veel Nederlanders wonen, vakantielanden als Spanje en de grensgebieden kunnen volgens de directie in aanmerking komen voor uitbreiding van de activiteiten.