Facebook heeft zich verontschuldigd voor het bestempelen van een passage uit de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring als haatzaaien. Het betreffende bericht staat inmiddels weer online.

Facebook moest door het stof nadat het sociale medium het door een Amerikaanse krant geplaatste bericht eerder deze week offline haalde, meldt Business Insider. In het bericht werd een deel van de onafhankelijkheidsverklaring geciteerd.

De krant uit de staat Texas plaatste berichten uit de onafhankelijkheidsverklaring in aanloop naar Independence Day op 4 juli. Het bericht bevatte de woorden 'Indian Savages', vrij vertaald 'primitieve indianen'. De woorden werden door de algoritmes van Facebook opgemerkt, waarna het bericht verwijderd werd.

Facebook maakt voor zijn berichtenbeleid gebruik van zowel algoritmes als menselijke moderators. Het bedrijf heeft eerder erkend dat de algoritmes niet altijd in staat zijn om woorden in de juiste context te plaatsen. Critici wijzen op het gevaar van algoritmes die op eigen houtje beslissingen nemen, omdat daarmee volgens hen de vrijheid van meningsuiting ingeperkt wordt.