Facebook, Google en andere techgiganten voldoen nog niet aan de Europese privacywet GDPR, in Nederland bekend onder de naam Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Dat stelt de Europese consumentenorganisatie BEUC in een onderzoek naar veertien techgiganten uit verschillende sectoren, meldt The Guardian.

De consumentenorganisatie werkt samen met het onderzoeksinstituut European University Institute aan software die automatisch privacyvoorwaarden scant in de zoektocht naar regels die in strijd met de privacywet zijn.

De software controleerde de privacyvoorwaarden van Google, Amazon, Facebook en dochterbedrijf Instagram, Apple, Microsoft, WhatsApp, Twitter, Uber, Airbnb, Booking.com, Skyscanner, Steam en Epic Games.

Onvoldoende informatie

Het privacybeleid van al deze techbedrijven is volgens BEUC in vage en onduidelijke taal geschreven en geeft gebruikers onvoldoende informatie over waar ze mee instemmen. Ook kennen de bedrijven zich volgens de Europese consumentenorganisatie "potentieel problematische" rechten toe.

Daarmee voldoen de voorwaarden niet aan de strengere Europese privacywet die op 25 mei van kracht is gegaan. BEUC roept de Europese privacywaakhonden op de voorwaarden nader te bekijken.

De Oostenrijkse privacyvoorvechter Max Schrems klaagde Facebook en Google al aan op de dag dat de Europese privacywet van kracht ging.