Een Nieuw-Zeelands hof heeft bepaald dat internetondernemer Kim Dotcom aan de Verenigde Staten mag worden uitgeleverd. De oprichter van filesharingwebsite Megaupload hangt daarmee een forse straf boven het hoofd.

Een rechtbank in Nieuw-Zeeland had vorig jaar geoordeeld dat hij aan de VS kon worden uitgeleverd. Die uitspraak had de in Duitsland geboren ondernemer aangevochten. Het hof stelt de eerdere rechtbank in de beroepszaak nu in het gelijk.

Dotcom werd ruim zes jaar geleden in Auckland opgepakt, maar kwam al snel weer vrij. Hij is in de VS veroordeeld voor onder meer het schenden van copyright en witwassen. Zijn bedrijf Megaupload, een dienst waarmee gebruikers bestanden in een cloud op konden slaan, werd in 2012 op verzoek van de Verenigde Staten aangepakt.

Het hof van beroep oordeelde dat de Verenigde Staten "op het eerste oog een duidelijke zaak hadden ingediend en dat degenen die in beroep waren gegaan willens en wetens het copyright hadden overtreden om er financieel beter van te worden."

De advocaat van Dotcom liet weten dat zijn cliënt in beroep gaat bij het Hooggerechtshof. "We kijken ernaar uit en denken dat Kim Dotcom de zaak uiteindelijk zal winnen", zei de advocaat.