BRUSSEL - Nederland heeft Denemarken gepasseerd als Europees koploper met breedband-aansluitingen. Het snelle internet was op 1 januari te vinden bij negentien van elke honderd inwoners, in Denemarken waren dat er achttien.

Europees Commissaris Reding (Informatie) heeft dat woensdag gemeld. Minister Brinkhorst (Economische Zaken) heeft steeds de ambitie gekoesterd dat Nederland Europees koploper met breedband zou worden.

Breedbandaansluitingen kunnen veel gegevens snel verwerken, meestal ongeveer 512 kilobyte per seconde. De informatie gaat via aparte lijnen, maar kan ook door de tv-kabel, het stroomnet of andere methodes.

In heel Europa neemt breedband sterk toe. Snel internet was op 1 januari te vinden bij gemiddeld negen van elke honderd inwoners. Europa telde daardoor 40 miljoen breedbandlijnen. Dat is 70 procent meer dan het jaar ervoor. Gemiddeld komen er 45.000 nieuwe lijnen per dag bij, tegen 29.000 dagelijks in 2003.

Concurrentiekracht

"Deze cijfers zijn erg indrukwekkend en extreem bemoedigend voor de toekomst", oordeelde Europees Commissaris Reding. Brussel vindt het snelle internet belangrijk voor de Europese concurrentiekracht: het verhoogt de productiviteit van werknemers, de levensstandaard en het aantal banen.