AMSTERDAM - Bij de referendumwijzers op internet is woensdag sprake van topdrukte. Op de dag dat het referendum over de Europese grondwet wordt gehouden, blijken veel mensen nog een stemadvies te kunnen gebruiken. Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), dat achter www.referendumwijzer.nl zit, verwacht op de verkiezingsdag ruim 150 duizend stemadviezen te verstrekken.

In totaal haalt het aantal bezoekers van referendumwijzer.nl net het miljoen niet, laat IPP-woordvoerder Nico Bloot weten. "Dat is jammer, maar wij zijn alsnog dik tevreden. Bij de Europese verkiezingen werden nog geen half miljoen stemadviezen verstrekt."

De referendumwijzer geeft de kiezer aan de hand van een aantal stellingen een percentage waarin iemand instemt met de grondwet. Er wordt geen 'ja-' of 'nee-advies' gegeven. Wel kunnen de deelnemers na afloop van de stemwijzer invullen wat ze denken te gaan stemmen. Woensdag zijn de ja-stemmers daar voor het eerst in de meerderheid (50,2 procent).

Onbereikbaar

Bij de alternatieve stemwijzer van anti-EU-club Eurodusnie is het woensdag eveneens druk. Woordvoerder Marco van Duijn denkt dat woensdag achttienduizend stemmers van een advies kunnen worden voorzien. Het is inmiddels zo druk, dat de website referendumwijze.nl zo goed als onbereikbaar is.

In totaal verwacht Eurodusnie met haar eerste stemwijzer rond negentigduizend stemadviezen uit te komen. "Dat is veel meer dan verwacht", zegt Van Duijn. "Als je ziet hoe weinig middelen wij hadden, dan is dit ongelooflijk." De website van Eurodusnie kreeg veel gratis publiciteit toen het IPP via de rechter afdwong dat de naam moest worden veranderd. Deze leek met referendumstemwijze.nl in eerste instantie te veel op die van de concurrerende site van het IPP.

Bij Eurodusnie bleek twee derde van de bezoekers van de website het op basis van de stellingen voor meer dan vijftig procent oneens te zijn met de inhoud van de grondwet.