De overheid van de Verenigde Staten heeft de blokkade van de Chinese telecomfabrikant ZTE tijdelijk en gedeeltelijk opgeheven.

Met de maatregel mag ZTE bestaande netwerkapparatuur onderhouden, meldt persbureau Reuters op basis van een machtiging van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken.

De VS heeft sinds april een handelsverbod voor ZTE ingesteld. Het Chinese bedrijf leverde Amerikaanse apparatuur aan Iran, wat vanwege opgelegde sancties tegen dat land verboden is. Inmiddels werken het Witte Huis en ZTE aan het permanent opheffen van de blokkade.

Met de gedeeltelijke opheffing van de blokkade door de VS kan ZTE, naast het onderhouden van bestaande netwerkapparatuur, ook ondersteuning leveren voor contracten die voor 15 april zijn getekend. De tijdelijke opheffing loopt tot 1 augustus.

Voor het negeren van de sancties tegen Iran moet ZTE een boete van 1 miljard dollar betalen en 400 miljoen dollar op een tussenrekening plaatsen. Ook zou het enkele hooggeplaatste medewerkers aan de kant zetten.

Dinsdag maakte het Chinese bedrijf bekend dat er opnieuw een medewerker weg is. Volgens een bron van Reuters zijn op diezelfde dag nog zeven andere mensen weggestuurd. Het is niet bekend of het vertrek van deze mensen te maken heeft met het tegemoet willen komen van ZTE aan de Verenigde Staten.