AMSTERDAM - De 'Nigerian Money Scam' is een van de meest langlopende oplichtingszaken op het internet. Al jaren versturen Nigeriaanse bendes e-mails naar miljoenen willekeurige internetgebruikers met een verhaal dat ze iemand zoeken om miljoenen dollars door te sluizen. De bendes hebben inmiddels de chat en Skype ontdekt.

The Register ontdekte dat de oplichters nu ook via belprogramma Skype mensen proberen te benaderen. Met Skype kan er gratis gebeld worden via het internet naar iedere internetter die ook Skype heeft geinstalleerd. Ook chatprogramma's zoals Yahoo Messenger en MSN Messenger blijken niet meer veilig tegen de oplichters.

De boodschap blijft echter hetzelfde. De oplichter 'handelt' namens een vooraanstaand persoon en vraagt aan de internetter of zij hun bankrekening beschikbaar willen stellen om miljoenen dollars veilig te stellen. Meewerken zal, volgens de oplichters, gul beloond worden.

Op de website 419eater.com probeert Mike de oplichters zelf op te lichten. Mike is een zogenoemde 'scambaiter' iemand die zijn tijd en energie wijdt aan het bestrijden van de beruchte 419 scam e-mails. Samen met een duizenden vrijwilligers van de website probeert hij de oplichters te misleiden en hun acties te ontregelen.