Facebook gaat gebruikers beter informeren over wat de sociaalnetwerksite met persoonsgegevens doet en hoe en met wie die gegevens gedeeld worden.

Facebook doet dat op aandringen van de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Die stelde vorig jaar een onderzoek in en ontdekte dat Facebook de regels overtrad.

Gebruikers zijn niet adequaat geïnformeerd over het gebruik van hun persoonsgegevens voor gerichte advertenties, aldus de AP. Ook is informatie over iemands seksuele geaardheid gebruikt voor advertentiedoeleinden zonder dat gebruikers daarvoor uitdrukkelijke toestemming hadden gegeven.

De privacywaakhond liet onderzoek doen naar de verwerking van de persoonsgegevens van zo'n 9,6 miljoen Nederlandse Facebook-gebruikers. "Of Facebook voldoet aan de nieuwe privacywet, zal moeten worden onderzocht in Europees verband", aldus voorzitter Aleid Wolfsen van de autoriteit.

De Europese wet is sinds 25 mei van kracht. "Aangezien de hoofdvestiging van Facebook in Ierland staat, heeft de Ierse autoriteit hierin de leidende rol, uiteraard in samenwerking met de andere Europese privacytoezichthouders."

Voorbereidingen

Facebook zegt het constructieve overleg met de AP in dit onderzoek op prijs te hebben gesteld en blij te zijn dat het onderzoek nu afgehandeld is.

"Parallel hieraan hebben wij de afgelopen achttien maanden voorbereidingen getroffen, om ervoor te zorgen dat wij voldoen aan de eisen van de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming). We hebben ons beleid en onze hulpmiddelen verbeterd om meer transparantie te bieden en mensen meer controle te geven over de informatie die zij op Facebook delen."