Het kabinet wil dat alle Nederlanders in 2023 over snel breedbandinternet, van minimaal 100 megabit per seconde, beschikken.

Een grote meerderheid moet in datzelfde jaar een nog eens tien keer zo snelle verbinding (1 gigabit per seconde) hebben. Dat staat in het Actieplan Digitale Connectiviteit dat het kabinet dinsdag presenteert.

Uit de meest recente cijfers van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat in de huidige markt slechts 32,6 procent van de aansluitingen een snelheid van 100 megabit of meer haalt. Die cijfers hebben betrekking op het vierde kwartaal van 2017.

In het actieplan staat ook dat er voor gemeentes en provincies in gebieden met een lage bevolkingsdichtheid een regeling komt die lokale overheden stimuleert om de aanleg van nieuwe infrastructuur financieel te ondersteunen. Ook moet er op dat gebied kennisuitwisseling plaatsvinden.

Het kabinet wil daarnaast dat Nederland op het gebied van mobiel internet koploper blijft. Er zijn nog altijd plekken in Nederland waar de mobielnetwerkdekking onvoldoende is, bijvoorbeeld omdat het aanbieden op de locaties voor operators commercieel niet rendabel is. Om dat aan te pakken, wordt bij de aankomende veiling een dekkingsverplichting opgelegd.

Internet of Things

"We zijn met onze digitale infrastructuur nu koploper, maar we moeten nu stappen zetten om dat te blijven", zegt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken). Daarbij wijst Keijzer op de opkomst van het zogeheten Internet of Things.

"De komende jaren worden immers allerlei dagelijkse zaken continu verbonden met het internet: auto's, landbouw, zorg, robots, maar ook huishoudelijke apparaten. Elke Nederlander moet dan altijd over snel vast en mobiel internet beschikken. Om dat te bereiken, creëert het kabinet daarom nu de benodigde randvoorwaarden voor innovaties en de diensten die daaruit ontstaan."