Een bug bij Facebook en berichtendienst Messenger heeft ertoe geleid dat ingestelde blokkades van gebruikers ongedaan werden gemaakt.

In totaal zijn ongeveer 800.000 gebruikers door de fout getroffen, schrijft privacyhoofd Erin Egan van Facebook maandag. Tussen 29 mei en 5 juni was sprake van de bug.

Bij 83 procent van de getroffen gebruikers is de blokkade van één persoon tijdelijk ongedaan gemaakt. De fout is inmiddels opgelost, waardoor geblokkeerde gebruikers weer geblokkerd zijn.

Door de fout konden geblokkeerde gebruikers alsnog berichten van gebruikers zien. Het gaat volgens Facebook alleen om berichten die breed werden gedeeld. Berichten die alleen in de eerste vriendenkring werden gedeeld, waren volgens Facebook voor de geblokkeerde gebruiker niet zichtbaar.

Facebook-gebruikers gebruiken de blokkeerfunctie onder meer om intimidatie en pestgedrag tegen te gaan. Door de fout waren geblokkeerde gebruikers mogelijk ook in staat om via berichtendienst Messenger persoonlijke berichten te versturen.

Een maand geleden werd bekend dat een andere Facebook-bug in mei ertoe heeft geleid dat de privacyinstellingen van gebruikers onbedoeld werden aangepast. Mogelijk zijn veertien miljoen gebruikers door deze fout getroffen.