Facebook geeft nog altijd ontwijkende antwoorden aan leden van het Britse parlement over het schandaal rond Cambridge Analytica.

De voorzitter van de parlementscommissie die het misbruik van gebruikersdata van het socialemediabedrijf onderzoekt, beklaagt zich daarover.

Facebook geeft volgens voorzitter Damian Collins ontwijkende en onjuiste antwoorden. Het bedrijf volgt daarmee ''een patroon dat in de loop van ons onderzoek tot stand is gekomen'', vindt Collins.

Eerder weigerde Facebook-topman Mark Zuckerberg al voor het Britse parlement te getuigen, terwijl hij dat wel voor het Amerikaanse congres en in Brussel deed.

De Commissie digitaal en media onderzoekt nepnieuws en de rol die Cambridge Analytica speelde in onder meer de Amerikaanse verkiezingen en het Brexit-referendum. Het Britse bedrijf gebruikte onder meer gegevens van Facebook-gebruikers waar de onderneming op oneigenlijke manier de hand op had gelegd. Daarmee probeerde Cambridge Analytica verkiezingen te beïnvloeden.

De rol van Facebook in de bescherming van gebruikersgegevens wordt daarbij ook onder de loep genomen. Facebook excuseerde zich de afgelopen maanden meerdere keren en verwijderde al honderden miljoenen nepaccounts die nepnieuws hebben verspreid.