Russische autoriteiten hebben twee mannen opgepakt voor het inbreken op 700.000 online accounts. Van de overgenomen accounts werden er tweeduizend te koop gezet.

De mannen leidden een groep criminelen. De accounts waren op fora te koop voor 5 dollar (omgerekend zo'n 4,30 euro) per stuk, schrijft het beveiligingsbedrijf Group-IB, dat betrokken was bij het opsporen van het duo. Zo zouden de mannen minstens 500.000 roebel (zo'n 6.800 euro) hebben verdiend.

Het onderzoek startte in november 2015, nadat een grote webwinkel getroffen werd door een cyberaanval. In één maand tijd werden 120.000 accounts gecompromitteerd. Ook andere online winkels en betaalsystemen werden getroffen.

Op de accounts stonden verzamelde bonuspunten van de accounts. Die punten konden worden uitgegeven aan producten en diensten in webwinkels. Group-IB schrijft dat veel gebruikers dezelfde inloggegevens gebruikten op andere sites.

De criminelen probeerden hun sporen te wissen door onder meer in te loggen vanaf duizenden verschillende IP-adressen. Naast het verkopen van accounts, beloonden de mannen ook tips van mensen over webwinkels die werkten met bonusprogramma's en kortingscodes.

Het onderzoek is nog niet afgerond, wel hebben de leider en handlanger van de groep bekend.