AMSTERDAM - Microsoft Passport zal binnenkort gebruikt kunnen worden voor online betalen. Micrcosoft gaat met Arcot Systems een systeem ontwikkelen dat de Passport technologie zal combineren met creditcard gegevens. Dat hebben de bedrijven bekend gemaakt.

Microsoft is al een tijdje bezig met het ontwikkelen met Passport. Dit is een systeem waarbij internetters door middel van een gebruikersnaam en wachtwoord hun gegevens op één plaats kunnen beheren. Voordeel hiervan is dat het niet nodig is om op iedere website je gegevens in te voeren. Volgens Microsoft hebben inmiddels meer dan 200 miljoen surfers wereldwijd een MS Passport

Arcot Systems is gespecialiseerd in programma's voor betalingsverkeer. Het bedrijf uit Santa Fe maakt onder andere een systeem voor online betalingen voor banken in de VS waarbij ook Visa betrokken is.

De bedoeling is dat gebruikers van Microsoft Passport hun Visa of Eurocard/ Mastercard kunnen gebruiken voor online betalingen. Een goede en veilige manier van betalen op internet zou een stimulans zijn voor de e-business.

Op dit moment biedt Microsoft gebruikers van Passport al de mogelijkheid om hun creditcardsgegevens op te slaan met Express Purchase. Bij gebruik hiervan hoeft een surfer niet meer zijn creditcard gegevens in te vullen op een website. Het nieuwe systeem maakt het mogelijk voor de website om te kijken of degene die de creditcard gebruikt ook de eigenaar daarvan is.

Sinds de introductie van Passport, vorig jaar, heeft Microsoft veel kritiek gekregen op de manier waarop het bedrijf omspringt met de gegevens van klanten. Vorige week kondigde de Europese Unie aan dat het door zal gaan met het onderzoek of Microsoft met Passport niet handelt in strijd met de Europese regelgeving op het gebied van Databases.