Russische hackers leggen volgens de autoriteiten in Oekraïne de basis voor een "gigantische digitale aanval" op het land.

Dat doen ze door bedrijven in Oekraïne te besmetten met malware, waardoor zogenaamde digitale achterdeurtjes open komen te staan, zegt het hoofd van de Oekraïense cyberpolitie tegen persbureau Reuters.

Volgens de autoriteiten suggereert de malware dat de verspreiders van plan zijn om de aanval op een bepaald moment uit te voeren. Onder meer banken en bedrijven in de energiesector zouden doelwit van de malware zijn geweest.

In juni 2017 werd Oekraïne getroffen door de aanval met de NotPetya-software, waarbij computers ontoegankelijk werden. Volgens de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zat Rusland achter de aanval, die effect had op computersystemen wereldwijd, waaronder Nederland.

Volgens het hoofd van de Oekraïnse cyberpolitie wordt de basis die nu gelegd wordt aangestuurd vanuit het Kremlin. De autoriteiten nemen de verhoogde activiteiten om computers te besmetten sinds begin 2018 waar.

De spanningen tussen Oekraïne en Rusland staan op scherp sinds de Russische annexatie van de Krim in 2014. Oekraïne heeft Rusland meerdere malen beschuldigd van digitale oorlogsvoering tegen het land. Het Kremlin ontkent.