Browser Firefox is een samenwerking gestart met HaveIBeenPwned.com, een site die gelekte wachtwoorden in kaart brengt.

Dat meldt Firefox-maker Mozilla dinsdag. Ook wachtwoordbeheerder 1Password is een samenwerking aangegaan met HaveIBeenPwned.com (HIBP).

De site HIBP biedt een database met e-mailadressen waarvan het wachtwoord op straat is komen te liggen, bijvoorbeeld bij een datalek of hack. Gebruikers weten dat zij het wachtwoord van dat gelekte account moeten veranderen. Ze moeten ook de inloggegevens aanpassen van accounts waarvoor zij hetzelfde wachtwoord hebben gebruikt.

Met de nieuwe functie Firefox Monitor kunnen gebruikers hun e-mailadres invoeren om te controleren of hun wachtwoorden zijn uitgelekt. Ook kan voor toekomstige lekken een melding worden ingesteld.

Het e-mailadres van de gebruiker wordt geanonimiseerd. Zo krijgen derde partijen nooit zicht op het volledige e-mailadres, maar krijgt de gebruiker toch meldingen als zijn adres opduikt in een nieuwe lijst van gelekte inloggegevens.

1Password

Ook de populaire wachtwoordbeheerder 1Password gaat samenwerken met HaveIBeenPwned.com. Met 1Password bewaren gebruikers inloggegevens van allerlei sites in één dienst.

Omdat 1Password alle e-mailadressen van de gebruiker al weet, kan de dienst meldingen op maat geven. AIs een wachtwoord is uitgelekt, dan geeft 1Password gebruikers een melding. De wachtwoordbeheerder spoort hen dan aan om het wachtwoord te veranderen.

De functie van 1Password wordt eerst toegevoegd aan de webversie van de dienst en later aan de apps. Het ontwerp van Firefox Monitor wordt de komende tijd getest onder zo'n 250.000 gebruikers. Later wordt het aan iedereen beschikbaar gesteld.