Persoonlijke gegevens van Europese gebruikers zijn tijdens de datamisbruikzaak van Facebook mogelijk toch niet in handen gekomen van Cambridge Analytica.

Facebooks privacytopman Stephen Satterfield zei maandag tijdens een verhoor met EU-wetgevers dat alleen Amerikaanse data is verkocht. Dat schrijft Bloomberg. "Uit onze informatie blijkt niet dat Aleksandr Kogan informatie van Europese gebruikers met Cambridge Analytica heeft gedeeld", zei Satterfield.

Onderzoeker Kogan bouwde de Facebook-app Thisisyourdigitallife. Daarmee werden psychologische profielen van gebruikers samengesteld. De verzamelde informatie werd door het bedrijf Cambridge Analytica ingezet om gerichte, politieke reclame te plaatsen tijdens de Amerikaanse presidentscampagne van Donald Trump in 2016.

Facebook wil nog geen definitief oordeel vellen over de gedeelde informatie, omdat het bedrijf nog een eigen onderzoek gaat uitvoeren. De voorlopige conclusie van Satterfield is gebaseerd op uitspraken van Kogan en een interne analyse.

Niet gedeeld

Kogan was door Cambridge Analytica alleen gevraagd om data van Amerikanen te verzamelen, zei Facebook-topman Richard Allan. Volgens hem werd de informatie van Europeanen niet gedeeld, maar kan niet worden uitgesloten dat er data van Europese gebruikers is verzameld.

De nieuwe uitspraken van Facebook zijn opvallend, omdat het bedrijf in april meldde dat persoonlijke gegevens van 87 miljoen gebruikers met Cambridge Analytica waren gedeeld. Daaronder zouden gegevens van 2,7 miljoen Europese Facebook-gebruikers zijn geweest. Ook van 90.000 Nederlanders was mogelijk informatie verzameld.

Facebook-directeur Mark Zuckerberg werd de afgelopen maanden verhoord door het Europees Parlement en de Amerikaanse Senaat. Zuckerberg bood meerdere keren excuses aan voor de situatie. Ook gaf hij uitleg over het privacybeleid van Facebook.

Cambridge Analytica zei in mei zijn deuren te sluiten. Sinds het schandaal verloor het bedrijf klanten en kreeg het te maken met opstapelende juridische kosten.