Een oplichter doet zich voor als privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP), om zo boetegeld van sites te eisen omdat ze niet aan de Europese privacywet zouden voldoen.

Daarvoor waarschuwt de AP op zijn website. De oplichter belt slachtoffers op en beweert dat sites niet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) voldoen. Dat is de nieuwe privacywet die sinds mei dit jaar van kracht is binnen Europa. De AP is de waakhond die boetes kan opleggen als de wet geschonden wordt.

Slachtoffers krijgen te horen dat ze zo snel mogelijk een boetebedrag van rond de 1.000 euro naar de Autoriteit Persoonsgegevens moeten overmaken. Daarbij wordt geen rekeningnummer gemeld. De oplichter zegt dat in eerdere berichten meer informatie staat.

Mogelijk zijn er e-mails met betaalinformatie verstuurd, maar die heeft de waakhond nog niet kunnen terugvinden.

Onderzoek

"Eerder vandaag hoorden we dat twee mensen zijn benaderd door de oplichter", aldus woordvoerder Sandra Loois van de Autoriteit Persoonsgegevens. "Mogelijk heeft hij met meer websites gebeld. Daarom waarschuwen wij er nu voor."

De AP benadrukt dat een boete nooit zomaar wordt opgelegd, maar dat bij een mogelijke AVG-schending altijd eerst een onderzoek uitgevoerd zal worden.

Eerder deze maand waarschuwde de privacywaakhond voor een onofficieel AVG-keurmerk, dat zou aantonen dat sites aan de privacywet voldoen. Volgens de AP is dat keurmerk niet door hen goedgekeurd.