YouTube gaat het voor videomakers mogelijk maken om een betaald abonnement op een kanaal aan te bieden. De optie wordt beschikbaar voor gebruikers met een account met meer dan 100.000 abonnees.

Gebruikers betalen daarvoor 5 euro per maand. Van de inkomsten houden de makers na belastingen 70 procent van het gedoneerde bedrag over, meldt YouTube.

Abonnees die een videomaker door middel van het maandabonnement sponsoren, kunnen toegang krijgen tot exclusieve livestreams, extra video's, badges en emoji.

Met de betaalde abonnementen wil YouTube gebruikers van zijn platform meer opties bieden om geld te verdienen. Videomakers kunnen al omzet genereren via advertentie-inkomsten.

Merchandise

Naast betaalde kanalen biedt YouTube videomakers in de Verenigde Staten ook een nieuwe manier om merchandise van hun kanaal te verkopen, zoals T-shirts en telefoonhoesjes met logo's. Het videobedrijf werkt daarvoor samen met het Amerikaanse bedrijf Teespring.

Ook komt het videobedrijf met een optie waarbij makers hun werk kunnen inplannen om de video, samen met hun volgers, live te bekijken.

Wanneer deze opties ook voor videomakers in Nederland beschikbaar komen, is niet bekend.