Een groep van Republikeinse en Democratische senatoren en wetgevers hebben Google in een open brief gevraagd om de samenwerking met Huawei te heroverwegen.

De groep haalt in de brief (pdf) de beslissing van Google aan om een omstreden samenwerking met het Pentagon niet te verlengen.

Dat contract loopt in 2019 af. Google werkt samen met het Amerikaanse ministerie van Defensie aan beeldherkenning door middel van kunstmatige intelligentie. Het project zorgde voor onvrede onder Google-medewerkers en zou imagoschade hebben opgeleverd voor het bedrijf.

De groep zegt het jammer te vinden dat de samenwerking stopt. "We zijn nog meer teleurgesteld dat Google blijkbaar liever de Communistische Partij van China steunt dan het Amerikaanse leger", schrijven de beleidsmakers. Google werkte samen met Huawei aan de ontwikkeling van de Nexus 6P-telefoon.

Informatiedeling

De Amerikaanse overheid dringt er al langer bij instanties en bedrijven op aan om niet met Huawei samen te werken. Er is bezorgdheid dat informatie van een Huawei-telefoon kan worden gedeeld met Chinese inlichtingendiensten.

In de brief wordt de samenwerking met Google dan ook een "serieus risico voor de Amerikaanse veiligheid en Amerikaanse consumenten" genoemd. Google-moederbedrijf Alphabet heeft niet op de brief gereageerd.