AMSTERDAM – Uit onderzoek van Web-log.nl in samenwerking met Minitrue.nl onder 285 bloggers in Nederland blijkt dat er in blogosfeer (de online weblog-wereld) regelmatig over de Europese grondwet en het aankomende referendum wordt geschreven. Vooral in de contra-sfeer wel te verstaan. Van de 78 procent van de bloggers die zegt te gaan stemmen op 1 juni zegt 70 procent tegen de Europese grondwet te gaan stemmen.

De schrijvers van weblogs zijn negatiever over de grondwet dan de rest van de Nederlandse bevolking, zo blijkt uit het onderzoek. Ter vergelijking: in het onderzoek van Peil.nl van Maurice de Hond van vorige week wordt voorspeld dat 53 procent van de kiezers tegen zal stemmen op 1 juni. De opkomstverwachting van Peil.nl is veel lager dan die onder webloggers: slechts 43 procent.

Het web-log.nl onderzoek laat verder zien dat politiek en met name de Europese grondwet een 'hot topic' is in de Nederlandse blogosfeer. 48 procent van de ondervraagden heeft wel eens een blog-bericht gelezen waarin gesproken wordt over de Europese grondwet. 22 procent van de ondervraagde bloggers sneed het onderwerp actief aan op het eigen web-log.

"Actuele politieke onderwerpen zoals de Europese Grondwet lenen zich uitstekend voor discussies op weblogs", zegt Michiel Houben, bij ilse media verantwoordelijk voor web-log.nl. "Een weblog is een heel toegankelijke manier om je mening wereldkundig te maken en vooral de tegenstanders van de Europese grondwet hebben die mogelijkheden benut." Hij vervolgt: "We zijn overigens niet verrast over deze uitslag. Uit eerder onderzoek door web-log bleek namelijk al dat voornamelijk aanhangers van linkse partijen (met name de SP) fervent bloggen."