Het bedrijf achter het downloadprotocol BitTorrent wordt overgenomen door blockchainstart-up Tron, vertellen bij de overname betrokken bronnen.

In totaal zou 140 miljoen dollar (120 miljoen euro) worden betaald voor het downloadbedrijf, melden TechCrunch en Variety dinsdag op basis van anonieme bronnen.

De downloadtechnologie van BitTorrent wordt door velen gebruikt om films, series en muziek illegaal te downloaden. Maar het bedrijf heeft naar manieren gezocht waarop hun uitvinding legaal ingezet kan worden.

In 2016 heeft BitTorrent zijn CEO's ontslagen. Daarnaast is het bedrijf toen gestopt met een muziekdienst die het BitTorrent-protocol benut. Er werd al langere tijd gezocht naar een potentiële koper voor het bedrijf.

Tron

Op het moment zou de overnamedeal bij aandeelhouders van BitTorrent liggen. Er zou nog discussie zijn over wie BitTorrent en Tron met elkaar in contact hebben gebracht, omdat die aandeelhouder een groter deel van het overnamegeld ontvangt.

Tron is een blockchainstartup opgericht door Justin Sun, die ook achter de cryptovaluta ripple zat. Het bedrijf wil een gedecentraliseerd internet bouwen.

Daarvoor maakte de onderneming ook zijn eigen cryptovaluta TRX, die vooral bedoeld lijkt te zijn voor betalingen binnen de entertainmentindustrie.