De rechtbank in Leeuwarden heeft een man veroordeeld tot een celstraf van vier jaar voor grootschalige internetoplichting en identiteitsfraude.

In mei bekende de 37-jarige ICT-expert schuld. Van de geëiste vier jaar is één jaar voorwaardelijk.

Met de straf hoopt de rechtbank "een afschrikwekkend signaal" af te geven. "Cybercrime neemt in de huidige maatschappij een grote vlucht en is eenvoudig op grote schaal te plegen", stelt de rechter, die het handelen van de man "professioneel en geraffineerd" noemt.

Vanuit onder meer Leeuwarden bouwde de man webwinkels voor bedrijven. Daarin verborg hij software waarmee hij tussen 2012 en 2016 inloggegevens van klanten kon achterhalen, waaronder 20.000 e-mailadressen en wachtwoorden.

De man verdiepte zich in de levens van de gedupeerden. Daarna lichtte hij familie en vrienden van hen op via onder meer Facebook. Ook bestelde hij op Bol.com producten op naam van anderen, om deze daarna weer te verkopen.

Het geld dat de man verdiende, gebruikte hij om drugs te kopen en te gokken. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) wist de man 100.000 euro buit te maken. In 2016 werd de man opgepakt. Er werd honderden keren aangifte gedaan.