De Chinese internetwinkel JD.com krijgt een investering van 550 miljoen dollar (475 miljoen euro) van Google.

Met de investering breidt Google zijn werkzaamheden in Azië uit om concurrenten zoals webwinkel Amazon voor te blijven, schrijft Reuters.

Google en JD.com brachten de investering naar buiten als onderdeel van een bredere samenwerking. Daarbij is bijvoorbeeld afgesproken dat producten van JD.com op Google's winkeldienst Shopping gepromoot worden. Op die manier kan het Chinese bedrijf meer voet aan de grond krijgen in de VS en Europa.

JD is een grote webwinkel in China. De waarde van het bedrijf wordt geschat op 60 miljard dollar (ruim 51 miljard euro), schrijft TechCrunch

Met de samenwerking worden de data en het bereik van Google samengevoegd met de technologie van JD. In China heeft de webwinkel bijvoorbeeld een magazijn waar elke dag 200.000 bestellingen door robots worden verwerkt. Er werken vier mensen die de robots onderhouden.

In China zijn diensten van Google geblokkeerd, omdat het bedrijf weigert zoekresultaten te filteren om aan lokale wetgeving te voldoen. Google heeft al vaker geïnvesteerd in China. Ook bracht het bedrijf er producten uit en heeft het er vorig jaar een onderzoekscentrum voor kunstmatige intelligentie geopend.