WASHINGTON - De Amerikaanse autoriteiten hebben een computernetwerk platgelegd waarop de nieuwste Star Wars-film, Revenge of the Sith, illegaal was te downloaden. Dat hebben de federale recherchedienst FBI en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid woensdag bekendgemaakt.

De FBI deed op tien plaatsen huiszoeking. Er zijn nog geen arrestaties verricht, maar het onderzoek duurt nog voort. Het gaat om het netwerk Elite Torrents die opereert via BitTorrent, waar de zesde en laatste Star Wars-film al zes uur na de première werd aangeboden. Binnen 24 uur hadden 10.000 mensen de film gedownload.

Elite Torrents had volgens de FBI 133.000 gebruikers en samen wisselde zij ruim 17.000 bestanden uit. De FBI sloot Elite Torrents woensdagavond en liet een bericht achter voor de bezoekers van de website: "Deze site is gesloten door de Federal Bureau of Investigation en de U.S. Immigration and customs enforcement. Gebruikers van het Elite Torrents-netwerk zullen worden onderzocht op het overtreden van copyrightschending."

De website is inmiddels uit de lucht gehaald.