Cyberaanvallen door kwaadwillende landen zijn het grootste digitale gevaar voor de nationale veiligheid, stelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

De NCTV schrijft in het woensdag gepubliceerde rapport Cybersecuritybeeld Nederland (pdf) dat Nederlandse bedrijven en organisaties het hackers te makkelijk maken.

Digitale aanvalstechnieken zijn volgens de NCTV helemaal ingeburgerd, stelt de NCTV. Er zijn nog maar weinig conflicten waarbij landen zich niet van digitale wapens bedienen.

De hypermoderne cybertechnieken die landen door hun overvloed aan geld, kennis en mensen kunnen inzetten, komen vervolgens vaak bij criminelen terecht. Daardoor wordt het steeds moeilijker om aan te wijzen wie er achter een aanval zit.

Oplossingen

Landen kunnen het vaak al met simpele cyberwapens af, waarschuwt de NCTV. Een simpele DDoS-aanval is soms al heel effectief, omdat bedrijven en organisaties hun verdediging niet op orde hebben.

Dat is de NCTV een doorn in het oog, omdat zulke aanvallen "profijtelijk, laagdrempelig en weinig riskant" zijn. De coördinator onderschrijft opnieuw het belang van het tijdig bijwerken van de beveiliging. Eerdere grote digitale aanvallen waren vaak simpel af te weren door updates te installeren.

Meldingen

In het afgelopen jaar, van mei 2017 tot april 2018, zijn 1.140 meldingen van beveiligingslekken binnengekomen. In de voorgaande rapportageperiode waren dat er nog 194, meldt de NCTV.

Dat het aantal meldingen bijna is verzesvoudigd, kan volgens de NCTV verklaard worden door "een substantiële toename in het aantal meldingen vanuit het buitenland, vooral uit India". Vooral in de afgelopen zes maanden is het aantal meldingen gestegen.

Het melden van kwetsbaarheden en daarvoor een beloning ontvangen, is voor melders een manier om aan potentiële werkgevers te laten zien dat zij over cybersecuritykennis beschikken.