RIJSWIJK - Draadloze internetapparatuur, die door de bewoners van een heel woningcomplex kan worden gedeeld, zal binnenkort miljoenen Chinezen online brengen. Dat meldt de Britse omroep BBC maandag op gezag van het officiële Chinese persbureau Xinhua.

Gebruikers in de regio Shandong Region in het oosten van China worden uitgerust met een kaart die hen een breedbandtoegang tot internet biedt. Shandong East Communications heeft daartoe een contract getekend met Hughes Network Systems uit Amerika voor de 26 gigabyte voorziening. Deze technologie is een stuk geavanceerder dan de in China gangbare 3,5 gigabyte technologie.

Ongeveer 33 miljoen Chinezen maken gebruik van internet. Dat is slechts drie procent van de bevolking, maar het aantal groeit snel. De Chinese autoriteiten willen graag gebruik maken van de voordelen van internet, maar vrezen wel voor het gebrek aan controle op wat de bevolking verstuurt en ontvangt.

Om dat probleem op te lossen, hebben de autoriteiten de lokale providers gevraagd een overeenkomst te tekenen die het aantal bereikbare sites voor de Chinezen beperkt. Steeds meer providers zouden deze overeenkomsten ondertekenen. Eerder kondigde China al aan dat het 150.000 internetcafé's zonder licentie gaat sluiten.