Het Nederlandse kantoor van antivirusmaker Kaspersky Lab stapt naar de rechter vanwege een artikel van De Telegraaf en de vermeende rol van voormalig minister Willem Vermeend in de totstandkoming daarvan.

Dat laat Olaf Trojan, de advocaat van Kaspersky Lab, aan NU.nl weten na een blogbericht van Kaspersky Lab-oprichter en -directeur Eugene Kaspersky.

Het bedrijf eist rectificatie van een artikel in De Telegraaf waarin staat dat een "meesterhacker" succesvol informatie van Kaspersky Lab wist buit te maken.

De Telegraaf schreef in februari dat een hacker wist binnen te dringen in het netwerk van het Utrechtse kantoor van een "wereldberoemd Russisch softwarebeveiligingsbedrijf". Op basis van die gegevens zou de hacker hebben geconcludeerd dat een Tweede Kamerlid samenwerkt met "de Russen".

Nepnieuws

Kaspersky noemt het bericht van De Telegraaf "sensationeel" en spreekt van nepnieuws. Uit intern onderzoek naar aanleiding van het bericht concludeert het bedrijf dat er geen digitale inbraak heeft plaatsgevonden. "Dit verhaal is natuurlijk zeer verontrustend, zeker voor een cybersecuritybedrijf als Kaspersky Lab", licht advocaat Trojan toe.

De vermeende hacker, Rian van Rijbroek, viel voor de publicatie van het artikel door de mand als 'expert' bij Nieuwsuur. Ook kwam na haar mediaoptreden op 29 januari naar voren dat plagiaat was gepleegd voor een boek dat zij samen met voormalig minister Willem Vermeend heeft geschreven.

Inmiddels concludeert Kaspersky Lab op basis van door Van Rijbroek aangeleverd bewijs dat zij nooit tegen De Telegraaf of iemand anders heeft beweerd Kaspersky Lab gehackt te hebben, zegt Trojan. De omschreven ontmoeting tussen de De Telegraaf-journalist en Van Rijbroek zou wel hebben plaatsgevonden, maar daarbij zou de vermeende hack niet ter sprake zijn gekomen.

Anonieme bron

Die details over de vermeende hack komen volgens Kaspersky Lab van een anonieme bron, die niet in het artikel genoemd wordt. Volgens Kaspersky Lab gaat het om oud-minister Vermeend.

"Kaspersky Lab concludeert op basis van WhatsApp-verkeer tussen Van Rijbroek en De Telegraaf-journalist Bart Mos dat die anonieme bron Willem Vermeend is", zegt Trojan. Over de exacte inhoud van dit verkeer wil hij tot de zitting niets zeggen.

De eerder overwogen aanklacht tegen 'hacker' Van Rijbroek is op basis van door haar aangeleverd bewijs komen te vervallen, stelt Trojan. Het antivirusbedrijf eist in eerste instantie een rectificatie van De Telegraaf. Mocht blijken dat de vermeende anonieme bron inderdaad Vermeend is, dan wil Kaspersky Lab dat ook hij zijn woorden terugneemt.

NU.nl kon Vermeend dinsdagavond niet bereiken voor een reactie. De vermoedelijke juridisch vertegenwoordiger van de oud-minister wilde zijn rol niet bevestigen, verwijzend naar de gedragscode die stelt dat advocaten de pers alleen te woord staan na toestemming van hun cliënt.

Een woordvoerder van Telegraaf Media Groep laat namens de hoofdredactie van De Telegraaf weten de rechtszaak "met vertrouwen" tegemoet te zien, maar kon verder niets zeggen.