De Amerikaanse senaat is van plan om het opheffen van sancties tegen de Chinese telefoonmaker ZTE ongedaan te maken. 

De Amerikaanse president Trump zette vorige week een streep door de sancties tegen ZTE, waaronder een handelsverbod met de VS. Het bedrijf hoeft van Trump alleen een een boete van 1,3 miljard dollar te betalen.

ZTE kreeg de sancties opgelegd omdat het illegaal goederen leverde aan Iran en Noord-Korea. Door het handelsverbod zou ZTE zijn telefoons praktisch niet meer kunnen maken; de toestellen van ZTE draaien op het Amerikaanse Android en gebruiken chips van het Amerikaanse Qualcomm.

De Amerikaanse senaat wil met een wetswijziging nu echter een stokje steken voor het schrappen van de sancties, meldt The Washington Post. Zowel de Democraten als de Republikeinen in de senaat zijn het in meerderheid niet eens met de beslissing van hun president.

Bedreiging

Senatoren vinden de deal met ZTE nadelig voor de Amerikaanse economie en veiligheid. Die nadruk op veiligheid is gekozen als manier om de deal tussen Trump en ZTE tegen te houden.

De Senaat wil deze week een wijziging aanbreken in een defensiewet, waarmee de deal tussen ZTE en het Witte huis praktisch onmogelijk wordt. Het handelsverbod wordt weer ingevoerd, en Amerikaanse overheden mogen voortaan geen apparaten en diensten meer afnemen van ZTE, en het tevens Chinese Huawei.

"Deze bedrijven hebben directe banden met de Chinese regering en de Communistische Partij. Hun producten en diensten worden gebruikt voor spionage en diefstal van intellectuele eigendom", zegt Republikeinse senator Marco Rubio. Volgens de senator moeten Amerikaanse wetsmakers bedacht blijven op de dreiging die China voor de VS vormt, 'ook al doet de president dat niet'.

Verwacht wordt dat president Trump de defensiewet zal ondertekenen, ook al wordt daarmee zijn deal met ZTE geschrapt. De defensiewet is omvangrijk en bevat onderdelen die cruciaal zijn voor de Amerikaanse veiligheid.