AMSTERDAM - De uitvinder van het populaire uitwisselprogramma Bittorrent, Bram Cohen, gaat binnenkort een zoekmachine lanceren. Met deze zoekmachine kunnen gebruikers van het programma gemakkelijk torrents zoeken en downloaden.

Volgens persbureau AP vindt Cohen het momenteel lastig om torrents te vinden op het internet. Met de ontwikkeling van de nieuwe zoekmachine wil Cohen het zoeken naar torrents eenvoudiger maken. Maandag waren er ruim 60.000 torrents geïndexeerd in de zoekmachine.

Via het programma Bittorrent kunnen gebruikers zogenoemde torrent-bestanden downloaden. In het bestand staat alle informatie die de internetter nodig heeft om bijvoorbeeld een film te downloaden. Na het ophalen van het bestand, begint de download. Het principe werkt iets anders dan p2p-programma's zoals Kazaa en Napster. Zodra een gebruiker een stuk heeft gedownload, wordt dit bestand meteen beschikbaar gesteld aan andere torrent-gebruikers.

Cohen weet niet precies wanneer de nieuwe zoekmachine live gaat, maar volgens de ontwikkelaar zal het niet lang meer duren. Zodra de zoekmachine klaar is, zal een link verschijnen op Bittorrent.com .