De Amerikaanse regering heeft maandag maatregelen getroffen tegen Russische bedrijven en topmensen, vanwege het uitvoeren van cyberaanvallen.

Het gaat om vijf Russische bedrijven en drie Russische bestuursleden, schrijft ABC News maandag op basis van het Amerikaanse ministerie van Financiën. 

De ondernemingen en topmensen zouden bij het uitvoeren van aanvallen op de Verenigde Staten hebben samengewerkt met de Russische inlichtingendienst.

Het ministerie treft de maatregelen op basis van verschillende aanvallen, waaronder NotPetya in 2017. Via gijzelsoftware zijn wereldwijd veel systemen platgelegd. Dit heeft tot grote economische schade geleid.

Geen zaken

VS straft de Russische bedrijven door tegoeden in het land te bevriezen. Ook wordt voorlopig geen zaken met de betrokkenen gedaan.

"De aangewezen entiteiten hebben rechtstreeks bijgedragen aan de verbetering van de Russische cyberactiviteiten", zegt de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin. "Daarmee brengen ze de veiligheid van de VS en bondgenoten in gevaar."

De Russische overheid zou ook onderzeese kabels in de gaten hebben gehouden. In de verklaring van het Amerikaanse ministerie staat dat het gros van de wereldwijde communicatie via die kabels verloopt.