WASHINGTON - De Amerikaanse volksvertegenwoordiging heeft een groot probleem met de elektronische post. Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat kregen in 2001 liefst 117 miljoen e-mails te verwerken, zo'n 330.000 per dag. In vergelijking met het jaar 1999 was deze vorm van post met 186 procent toegenomen.

Volgens de BBC is het momenteel ondoenlijk voor de Congresleden en hun medewerkers om alle e-mails te beantwoorden of te verwerken. Tot voor kort werden de meeste e-mails aan de volksvertegenwoordigers nog beantwoord met een echte brief.

Nu krijgen de schrijvers ook antwoord via een e-mail. Dat scheelt miljoenen 'herhalings-mails'. In een aantal gevallen is het e-mailadres vervangen door een 'standaardformulier' op een website.

Veel Congresleden worden overspoeld met mailtjes van actiegroepen die burgers hebben opgeroepen hun elektronische stem te verheffen op Capitol Hill. Zij sturen vaak een e-mail naar alle Congresleden om er zeker van te zijn dat iemand hun standpunten leest.

Omdat steeds meer Congresleden geen publiek e-mailadres meer hebben maar alleen een website, richten lobbygroepen zich intussen al veel vaker gericht op de echt betrokken volksvertegenwoordigers. De groei van het aantal e-mails zal daardoor dit jaar volgens schattingen nog maar 2,5 procent belopen.