BERLIJN - Extreemrechtse groeperingen vinden in toenemende mate hun weg op internet. Het aanmoedigen van geweld, zelfmoordacties en hatelijke schietspelletjes zijn sinds de aanslagen van 11 september steeds meer op het web te vinden.

Dat zegt het Simon Wiesenthal Centrum in een rapport dat maandag is vrijgegeven. Het joodse centrum houdt zich over de hele wereld bezig met het opsporen van racisme. De onderzoekers stuitten op 3300 websites die ze als problematisch betitelen. Een jaar geleden waren dat er nog 2600.

Terrorisme aangemoedigd

Opvallend is dat er op websites meer aandacht is voor zelfmoordacties en ook het terrorisme wordt online meer en meer aangemoedigd, aldus het centrum. Verder zijn in computerspelletjes minderheden vaak doelwit van gewelddadige acties.

Zelfmoordenaar

Het centrum is in het bijzonder bezorgd over een spelletje met de naam Kaboom. Daarin speelt de computer zelf een zelfmoordenaar die door een straat rent op zoek naar zoveel mogelijk potentiële slachtoffers. In het spelletje KZ Manager figureert nu de Turkse gemeenschap in Oostenrijk als slachtoffer.

Lokken

Het Simon Wiesenthal Centrum heeft de indruk dat gewelddadige en racistische groepen op internet steeds minder ingetogen operen. In het verleden probeerden ze direct op de man af nieuwe aanhangers te werven, tegenwoordig gaat het er veel meer om hun boodschap te verspreiden en lokken ze jongeren met muziek en computerspelletjes.