AMSTERDAM - Burgemeester Van Homelen van de gemeente Boxtel verleent geen vergunning voor het internationale hacker-kampeer-congres 'What The Hack '. In een brief aan de organisatie laat hij weten te vrezen dat "de openbare orde en veiligheid in gevaar komen".

'What The Hack' vindt plaats in Liempde (gemeente Boxtel) tussen 28 en 31 juli en er worden ongeveer 3000 bezoekers verwacht. Het verbod is opmerkelijk omdat zich bij voorgaande edities van het 4-jaarlijkse evenement nooit enige problemen hebben voorgedaan.

Organisator Rop Gonggrijp, mede-oprichter van XS4all, vermoedt dat er sprake is van een misverstand: "De burgemeester heeft misschien een beetje een raar beeld van wat wij, hackers, daar komen doen. Ja, het is belangrijk dat er open over slechte computerbeveiliging gesproken kan worden. Maar het gaat in onze gemeenschap tegenwoordig eigenlijk slechts zijdelings over inbreken of computerveiligheid. En als onze bezoekers al met die thema's bezig zijn werken ze voor de overgrote meerderheid echt al jaren bij beveiligingsbedrijven."

Op 'What The Hack' zullen onder meer presentaties zijn over het gevecht tegen de Europese software-patenten en discussies over hoe draadloze netwerken gebruikt kunnen worden om het internet bij meer mensen in ontwikkelingslanden te brengen.

De organisatie stapt naar de rechter.