Het Japanse elektronicabedrijf Sharp neemt de pc-divisie van Toshiba over. Sharp wil onder de merknaam van Toshiba pc's gaan verkopen.

Toshiba verkoopt 80,1 procent van de aandelen van zijn pc-divisie aan Sharp, meldt het bedrijf.

Met de overname is bijna 4 miljard yen gemoeid, zo'n 31 miljoen euro. Hoewel de overeenkomst al is getekend, worden de aandelen van Toshiba pas op 1 oktober aan Sharp overgedaan.

Het Japanse Toshiba moest de laatste jaren al enkele onderdelen van zijn bedrijf afstoten, om winstgevend en beursgenoteerd te blijven. Dat gebeurde na het faillissement van de Toshiba-tak voor nucleaire energie. Om Toshiba gezond te houden, werd de pc-divisie eerder al in een apart bedrijf ondergebracht.

Het eveneens Japanse Sharp werd op zijn beurt in 2016 overgenomen door de Taiwanese technologiegigant Foxconn. Dat bedrijf fabriceert onder meer pc's, spelcomputers en is de belangrijkste fabrikant van Apple-producten.

Sharp wil onder de merknaam van Toshiba weer pc's gaan uitbrengen. In 2010 stopte Sharp met zijn eigen pc-tak. De overname past in het plan van Foxconn om onafhankelijker te worden van derden.

Het Taiwanese bedrijf is nu voor ruim de helft van zijn omzet afhankelijk van Apple.