Microsoft heeft een overeenkomst bereikt voor de overname van het populaire ontwikkelaarsplatform GitHub.

De overname werd maandag door Microsoft bevestigd na geruchten via persbureau Bloomberg.

Er gingen al langer geruchten over overnamegesprekken tussen Microsoft en GitHub. Via de site delen ontwikkelaars onder meer hun programmeercode. Ook houden zij er verschillende versies van hun software bij.

GitHub zou de voorkeur hebben gegeven aan een overname door Microsoft en niet aan een beursgang. GitHub zou onder de indruk zijn van Microsoft-CEO Satya Nadella. Sinds zijn aantreden in 2014 heeft hij al in verschillende projecten op het gebied van opensourcesoftware geïnvesteerd.

Met de overname zou 7,5 miljard dollar in Microsoft-aandelen zijn gemoeid. GitHub werd voor het laatst in 2015 gewaardeerd, toen op een waarde van 2 miljard dollar.

Geen CEO

GitHub zit sinds al een tijd in zwaar weer. De site zoekt al negen maanden naar een nieuwe CEO en heeft sinds de oprichting in 2008 nog geen winst gemaakt.

Via GitHub werken ruim 27 miljoen softwareontwikkelaars aan zo'n 80 miljoen zogenoemde repositories met code. Die repositories zijn bewaarplaatsen waarmee bijvoorbeeld ontwikkelaars in een team bij alle versies van hun software kunnen.

Sommige repositories zijn besloten. Dit is een functie waarvoor gebruikers moeten betalen. Het gros is openbaar. Het is een manier waarop softwareontwikkelaars wereldwijd hun werk met elkaar delen.