Google werkt samen met het Amerikaanse ministerie van Defensie aan beeldherkenning met kunstmatige intelligentie. Die omstreden samenwerking wordt in 2019 niet verlengd.

Diane Greene, hoofd van Google Cloud, zou die beslissing vrijdag met werknemers hebben medegedeeld. Het huidige contract van Google met het ministerie van Defensie loopt in 2019 af.

Ingewijden bij Google melden aan Gizmodo dat het contract niet wordt verlengd vanwege de negatieve impact die de samenwerking laatste tijd op Google heeft gehad.

Actie

De beslissing van Google om kunstmatige intelligentie aan het ministerie te leveren om dronebeelden te analyseren, zorgde voor verontwaardiging onder werknemers en academici. Duizenden werknemers ondertekenden een brief waarin Google gevraagd werd te stoppen.

"Het bouwen van deze technologie om de Amerikaanse overheid in militaire surveillance te helpen - met mogelijk fatale gevolgen - is onacceptabel", stond in de brief. Daarnaast zouden tientallen mensen ontslag hebben genomen.

Eerder deze week werd bekend dat Google werkt aan regels voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, die door het Amerikaanse leger zal worden gebruikt. Volgens die richtlijnen mag het leger in elk geval geen kunstmatige intelligentie van Google gebruiken in wapens.