DEN HAAG - Vakantiegangers en touroperators kunnen vanaf 15 juli op een website van de Europese Unie kijken of hotels, campings of zomerhuisje op hun vakantiebestemming zich wel houden aan de legionella-afspraken. De Europese werkgroep tegen legionella-infecties EWGLI in Londen houdt de website bij.

Wanneer een verdachte accommodatie twee weken na de melding van de bacterie die veteranenziekte veroorzaakt geen maatregelen heeft genomen, zal haar naam op de website worden opgenomen. Als er twee of meer gevallen van veteranenziekte met een verblijfsaccommodatie in verband worden gebracht, waarschuwt de EWGLI de gezondheidsautoriteiten van het land.

Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid zet verdachte locaties al sinds oktober 2000 op zijn website (
www.minvws.nl

Het ministerie waarschuwt reizigers verder dat er altijd een klein risico op besmetting met de legionellabacterie blijft bestaan. Als een reiziger binnen twee weken na terugkeer met griepachtige verschijnselen kampt, is het advies een arts te bezoeken. De veteranenziekte is goed met antibiotica te behandelen als de ziekte maar in een vroeg stadium wordt ontdekt.