Google verwachtte jaarlijks 250 miljoen dollar te verdienen aan een omstreden samenwerking met het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Dat is veel meer dan het bedrag dat Google-topvrouw Diane Greene eerder aan haar medewerkers heeft doorgegeven, schrijft de op privacy en surveillance gerichte journalistieke website The Intercept vrijdag op basis van gelekte e-mails.

Google werkt onder de naam Project Maven samen met het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het bedrijf levert technologie waarmee beelden gemaakt door drones automatisch herkend kunnen worden.

In maart werd bekend dat de samenwerking zorgde voor verontwaardiging bij een aantal Google-medewerkers. Zij vrezen dat de technologie uiteindelijk ingezet wordt of gebruikt wordt voor aanvallende oorlogsvoering.

Niet offensief

Bij een interne vergadering stelde topvrouw Greene haar medewerkers gerust door te zeggen dat de technologie niet offensief ingezet zou worden, berichtte The New York Times. Ook zou het contract goed zijn voor "slechts" 9 miljoen dollar.

In de gelekte e-mails van september staat dat Google "de komende achttien maanden" aan Project Maven 15 miljoen dollar zou kunnen verdienen. "Naarmate het project groeit, zijn de verwachte uitgaven begroot op 250 miljoen dollar per jaar", schrijft een Google-medewerker.

Negatief imago

Ook bespreken topmensen van Google het risico op imagoschade als Project Maven negatief in het nieuws zou komen. "Ik weet niet wat er gaat gebeuren als de media gaan schrijven dat Google in het geheim werkt aan technologie ter ondersteuning van wapens voor de Defensie-industrie", schrijft een Google-medewerker.

Uit de e-mails blijkt verder dat de samenwerking tussen Google en het Pentagon via een derde partij verloopt. Google zou voor alles rondom de samenwerking goedkeuring moeten verlenen, voordat het Amerikaanse ministerie van Defensie iets naar buiten kan brengen.