De Chinese telecomfabrikant ZTE heeft twee hooggeplaatste medewerkers aan de kant gezet, nadat eerder bekend werd dat het bedrijf Amerikaanse sancties omzeilde.

Dat meldt The South China Morning Post op basis van anonieme ingewijden. Het zou gaan om de vicepresident en de technisch directeur van het bedrijf.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde vorige week aan dat ZTE een boete van 1,3 miljard dollar moet betalen voor het niet volgen van door de Verenigde Staten opgelegde sancties.

In 2017 troffen de Verenigde Staten een schikking met ZTE, nadat bekend werd dat het Chinese bedrijf Amerikaanse producten doorverkocht aan Iran. Dat mocht niet, omdat de VS directe sancties tegen Iran heeft opgelegd.

Onderdeel van de schikking was dat ZTE bonussen zou inhouden en medewerkers zou berispen, wat de telecomfabrikant vervolgens verzuimde. Als gevolg daarvan legde de VS een zevenjarig handelsverbod met het bedrijf op.

De Chinese telecomfabrikant maakte daarna bekend het grootste gedeelte van zijn werk stil te leggen. Het bedrijf zei eerder dat het voortbestaan van het bedrijf als gevolg van de straf in gevaar kon komen, omdat het grotendeels afhankelijk is van Amerikaanse leveranciers.

ZTE speelt een grote rol in bredere handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China. Het Aziatische land eist dat de VS de sancties tegen ZTE opheft als voorwaarde voor een akkoord.