De Britse politie heeft YouTube gevraagd om tientallen video's te wissen die zouden bijdragen aan een toename van gewelddadige misdaden in het land.

Het gaat om muziekvideo's met teksten die zouden aanzetten tot geweld. Scotland Yard vroeg YouTube de afgelopen twee jaar om 50 tot 60 filmpjes te verwijderen. 

Daarvan zijn er zo'n dertig daadwerkelijk gewist, meldt persbureau Press Association. Het gaat met name om 'drill video's'. In teksten van dit soort muziekvideo's worden steekpartijen, moorden en geweld tegen vrouwen in detail beschreven en verheerlijkt.

In Groot-Brittannië zijn vooral leden van bendes vaker betrokken bij geweldsmisdaden. Ook zijn er bendes die zelf video's maken en ze via sociale media verspreiden. Daarin worden soms leden van andere bendes bedreigd.

Een woordvoerder van YouTube heeft bevestigd dat het medium met onder meer de politie en de gemeente Londen samenwerkt. Het bedrijf onderneemt actie tegen materiaal van bendes die inbreuk maken op YouTube-richtlijnen of tegen video's die illegaal zijn.