LOS ANGELES - Luttele uren na de première stond de nieuwe Star Wars-film The Revenge of Sith al op internet. Het laatste hoofdstuk van de filmserie was vanaf donderdag te downloaden met BitTorrent, een populair programma waarmee computergebruikers bestanden kunnen uitwisselen. De website Waxy.org beweert dat de film zelfs woensdag al verkrijgbaar was.

Er kwam donderdag direct een waarschuwing vanuit Hollywood. In harde bewoording liet de president van de Motion Picture Association of America (MPAA) Dan Glickman zich uit over het incident. Volgens hem zullen de piraten die de film verspreiden opgespoord en gepakt worden.

"Om de kwaliteit van films te waarborgen voor de fans moeten we deze internetdieven stoppen en het illegaal handelen in materiaal waar copyright op zit. Mijn boodschap aan de dieven is simpel: jullie stelen, dat is verkeerd en we weten jullie te vinden", aldus Glickman.

De filmindustrie probeert eenzelfde lot als de muziekindustrie te vermijden. Die beweert vele honderden miljoenen dollars mis te lopen door uitwisselprogramma's als BitTorrent en Kazaa. Filmbestanden zijn vele malen groter dan muziekbestanden, maar door nieuwe technieken als BitTorren en snellere internetverbindingen is het binnenhalen van films steeds eenvoudiger.