De FBI waarschuwt vrijdag voor Russische hackers, die mogelijk honderdduizenden routers hebben geïnfiltreerd om gegevens te verzamelen.

De federale overheidspolitie geeft gebruikers het advies om hun apparaten opnieuw op te starten en software-updates van fabrikanten te installeren, meldt persbureau Reuters.

Eerder deze week werd bekend dat de FBI een domein in beslag heeft genomen dat gebruikt zou worden om honderdduizenden routers te bestoken met malware. In totaal zouden routers in meer dan vijftig landen, waaronder Nederland, zijn besmet.

Het beveiligingsbedrijf Cisco Systems beschuldigde Rusland daarvoor ook al voor de geïnfecteerde apparaten. Volgens het bedrijf gaat het om minimaal 500.000 apparaten. Met name Oekraïne zou het doelwit zijn geweest.

Gezamenlijke verklaring

In april kwamen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië met een gezamenlijke verklaring, waarin zij Rusland ook verantwoordelijk achten voor het besmetten van honderdduizenden apparaten met malware.

Paul van Hooft, onderzoeker internationale betrekkingen bij het European University Institute, zei destijds tegen NU.nl dat mensen zich als gevolg van de verklaring niet opeens meer zorgen hoeven te maken om digitale aanvallen dan normaal. De gezamenlijke verklaring moet volgens hem vooral gezien worden als onderdeel van het grotere plaatje in de relatie tussen het Westen en Rusland.