DONGEN - Op internet kunnen mensen live het broedproces van een torenvalk volgen. Twee vogelliefhebbers uit Dongen hebben twee webcams in een nestkast in hun achtertuin geïnstalleerd. Op de site www.valkenhok.nl zie je hoe moeder valk op de eieren zit en hoe vader (spanwijdte tot 80 centimeter) af en toe aanvliegt. De jongen van de valk worden naar verwachting begin juni geboren.

"We hebben al langer een aantal kasten in de tuin staan", zegt donderdag eigenaar Piet Rullens senior. "Maar we konden alleen met een grote verrekijker zien wat er in het hok gebeurde. Dan zag af en toe een kopje maar meer niet", aldus Rullens.

Zijn zoon, die informatica studeert en een bedrijfje heeft dat internetsites maakt, maakte daarom een speciale nestkast met twee camera's. Een camera volgt wat er in het hok gebeurt. De andere maakt beelden van de buitenkant. "En daardoor kunnen we alles helemaal live volgen", aldus Rullens.

De vogelliefhebber krijgt, nu de vogels op internet staan, veel ongevraagd maar goedbedoeld advies. "Er komt veel e-mail van kenners." Zo leerde Rullens dat hij beter dikke graszoden als nestmateriaal kan gebruiken. "Wij hadden er alleen stro in gelegd en dat werd er door andere vogels uitgehaald", aldus de Dongenaar. De torenvalk is een bedreigde diersoort. In Nederland zijn er volgens schattingen nog ongeveer 5000.